Pentuja😍

Porokoiranpennut/ yhdistelmästä Pieka ja Dikkal

Keskiviikko 21.8.2019 - seija


LAPINPOROKOIRAN PENTUJA

Yhdistelmästä Northern Travellers Unelma "Pieka" & Nilla "Dikkal"

Syntyi 3 narttua ja 4 urosta. 2 urosta vapaana !

Molemmille koirille ensimmäiset pennut. Isä Nilla 11 vuotias. Emo Pieka 6 vuotias.  Molemmat koirat olleet ikänsä terveitä.

Pieka tuli minulle jalostuslainaan elikkä tekemään kenneliimme pennut. Pieka on ainut joka on lisääntynyt sen sisarusparvesta. Piekan takana on hienoja koiria ja Pieka ite aivan Super niin minulle sopi vallan hyvin ryhtyä pennutushommiin. Dikkal on vanhempi herra porokoira ikää jo 11 vuotta. Kävin katsomassa ihan asiasta tehen Dikkalia sen kotona Nuorgamissa ja olihan siellä komia äijäkoira niin hyvässä kunnossa ja luonne ihan oikianlainen..tuli moikkaamaan heti ja painui sitten takaisin makuupaikkaansa..oli ollut edellisen päivän hillareissulla tunturissa..pikkusen painoi tieten jäsenissä.

Tämän pentueen syntymä ei mennyt ihan ongelmitta. Ensimmäinen pentue minun kasvattajaurani aikana jossa jouduttiin turvautumaan sektioon..se meni hyvin luotto eläinlääkärin käsissä ja kaikki 7 pentua saatiin pentulaatikkoon. Alusta saakka Pieka emo on niitä hoitanut aivan mahtavasti. Yhdelle pennuista olin keinoemona tuttipulloineni viikon ajan kun se oli niin pieni syntyissään..nyt sekin Hupitutiksi ristitty urospentu on kasonnut jo toisten rinnalle yhtä suureksi ja ihanaksi viisiviikkoiseksi :) Pennut saivat ensimmäisen loislääkityksen 2 viikkoisina ja emo Pieka myös...toisen lääkityksen neliviikkosina ja seuraava sitten kun täyttävät 6 viikkoa. Pennut alkoivat saada kiinteää pentunappulaa jauhelihaa ja kermaviiliä kolmiviikkosina... nämä pennut ovat todella hyviä syömään. Emo Piekan tissillä pennut käyvät muutaman kerran päivässä. Pikkuhiljaa lisään pentujen ruokaan kalaa muusattua kypsää porkkanaa jne. Pennunottajalle kerron tarkemmin mitä kaikkea net on meillä maistelleet. 

Pennut ovat muuttaneet meillä aulaan joka on rajattu aitauksella..siitä on pennuilla näköyhteys kaikkialle taloon..oppivat normaaliarjen ääniin näkevät ihmisiä ja mikä parhainta pääsevät heti unilta herättyään ja syötyään suoraan tarpeilleen pihalle! Oppivat kyllä nopeasti ja jos ei heti keretä met ihmiset ovea aukomaan niin ilmoittavat siitä haukahtelemalla...eli oppivat pyytämään tarpeilleen. 

Pennuilla on aitaus terassilla ja siinä niillä on oma pesä johonka myös emo Pieka mielellään paneutuu päikkäreille pentueensa kera. "Terassi asunto on pentujen mieleen sinne ne pyörähtävät lepäämään kun leikit alkaa väsyttää. Pennut oleskelevat myös mielellään ulkona pihalla on tilaa olla riiviönä ja painia sisarusten kanssa..siinäpä se pentu kehittyy monella tapaa. Aikuisiin koiriimme pennut ovat jo tutustuneet ja kaikki ovat hyväksyneet toisensa..sosialistaminen toisiin koiriin aloitetaan siis täällä kotikennelissä. 

Nyt on Tiistai 24.9 Juuri nyt pennut tuhisevat tuossa selkäni takana ja kohta kun ne heräävät lähdemme ulos. Minulla on siellä hommia ja pennut saavat seurata mukanani tai jos niillä on jotain muuta mielessä niin paljon mikään ei ole niiltä kiellettyä..olkoot riiviöitä ihania semmosia. Muistakaappa käydä kuva-albumista katsomassa uusia kuvia. 

Pentujen elämä on soljunut tämän niiden viidennen elinviikon rauhalliseen tahtiin. pentuja on käyty katsomassa ja ne ovat saaneet myös viralliset nimet. Kuva-albumissa pennut nimineen. 

Pennut ovat saaneet isoja putkiluita makusteltavakseen ja jyrsittäväkseen..tykkäävät ja opettelevat kovasti käyttämään hampaitaan.

Huomenna onkin taas loislääkitys kun pennut täyttävät kuusiviikkoa.  

Kaksi urosta vapaana ja narttupennulle etsin sijoituskotia.

Hyvää huomenta ! Nyt on taas Maanantai ja pennut täyttävät 7 viikkoa ! Nopeasti aika hujahti näiden hienojen penskojen kera. 

Huomenna lähtee eka pentu maailmalle ja siitä sitte ite kukanenki ajallaan omien ihmistensä mukaan uuteen kotiin. 

Pennut on testattu..sirutettu..eläinlääkäri on pennut tarkastanut ja kaikki hyvin..kaikilla uroksilla oli kiveksetkin laskeutuneet !!! 

Omaa kotia etsitään vielä yhdelle urospennulle. Sijoitusnartulle etsin kotia täältä pohjoisesta.

Kuva-albumissa uusia kuvia..käyppä kurkkaamassa.

 

Seuraavassa Piekan emäntä Henna kertoo koirastaan: 

Pieka on hieno tyttö,joskin hieman niinko poijat ko pittää se kovasti merkkailla jos ihmisten ilmoille mennää lenkille 😁 Toisille koirille ei oo vihanen mutta kovasti kovasti alkuun pittää haukkua..Enempiki ois voinu kulkea kylillä, ja nähä muita koiria mutta mielummin olema menneet sitte tunturiin.. Yöretketki tunturissa helppo sen kans,laavut ja teltat sille lempparipaikkoja nukkua. Tietää missä pääsee itikoita pakkoon ja että talvella lämmin 🤩 
Son rohkea,pienestä asti son kulkenu kaikkien moottoriajoneuvojen kyytisä-olipa vauhti mikä hyvänsä niin kyytisä pyssyy. Autosa kun mennää niin hetkeä ennen poroja ja hirviä se nousee seisomaan ja alkaa nuuhkimaan tuulettimia,eli tietää höllätä kaasujalkaa! 
Rohkeutta löytyy kokeilla myös jännittäviä juttuja,kuten tikapuut katolle..! Se tuli mun perässä katolle kun viime kesänä kattoremppaa tehtiin,sielä se sitte istu työnjohtajana ja vahtas meiän tekemisiä. Alaskin osasi tulla,tosin puolivälistä hypäten. Vesi ei myöskään pelota,tykkää uida! Ja se onkin helpotus helteillä. 
Myyrien lahtaaminen on sitte yks lempiharrastuksista,kessää ja talvea. Ei oo tarvinu kissaa siihen hommaan. Näkisittepä ne loikat mitä se välillä tekkee,son ko ketut!! Mahtava 🤩 
Hieno tyttö tämä,kyllä son minun paras kaveri.

Pieka_ja_Nillanilla_ja_Pieka2

Dikkalin omistaja Mira Länsman kertoo Dikkalista :

Nilla, Dikkal näin tuttujen kesken, on 11 vuotias porokoira uros. Dikkal on reipas, fiksu ja hyvä kaveri tunturissa seikkailuun. Tulee toisten koirien kanssa toimeen, ja varsinkin pikku koirat on hirveän kivoja.😊Dikkalin kaverina oli reilu 9 vuotta pyreneitten koira vanhus, jolta joitakin oppeja myös saatu. Aina ollut terve, mitäs nyt tapaturma-altis ollu nuorempana. Milloin ollu uistin nokassa tai pää jääny kaiteen väliin jumiin.😅 Myyriä ja sopuleita Dikkal tykkää ettiä. Dikkal on viisas koira ja ihan tuntuu ajatuksia lukevan ja ymmärtävän puhettaki. Mönkkärit ja kelkat ei ole niin kivoja, mutta autoilu on toinen juttu. 😊 
Iloinen ja reipas lenkki- ja tunturi kaveri, joka myöskin osaa ottaa rennosti sohvalla pötkötellen.😊

pennutpieka


piekan_pennut1

Muokattu 7.10.2019 10:55: Pennut täyttivät 5 viikkoa

Avainsanat: Lapinporokoiran pentuja